HIER BEN JE ONDERDEEL VAN EEN TEAM. DAT IS DE KRACHT VAN 2FOQUS.

Rick over het 2Foqus Talent Development Program én het werken bij 2Foqus.

“Bij 2Foqus wordt er echt een jaar voor je uitgetrokken. Het is fijn dat je de tijd krijgt om een basis te leggen waarmee je écht aan de slag kunt gaan.”

Rick Knaapen werkt sinds het najaar van 2022 bij 2Foqus waar hij het Talent Development Program volgt. Een programma dat helemaal bij hem past omdat hij kan doen wat hij leuk vindt: werken met data. En dat terwijl hij eigenlijk helemaal geen datagerichte opleiding heeft gedaan.

HIER BEN JE ONDERDEEL VAN EEN TEAM. DAT IS DE KRACHT VAN 2FOQUS.

Rick over het 2Foqus Talent Development Program én het werken bij 2Foqus.

“Bij 2Foqus wordt er echt een jaar voor je uitgetrokken. Het is fijn dat je de tijd krijgt om een basis te leggen waarmee je écht aan de slag kunt gaan.”

Rick Knaapen werkt sinds het najaar van 2022 bij 2Foqus waar hij het Talent Development Program volgt. Een programma dat helemaal bij hem past omdat hij kan doen wat hij leuk vindt: werken met data. En dat terwijl hij eigenlijk helemaal geen datagerichte opleiding heeft gedaan.

Na het behalen van zijn vwo-diploma, een jaar bedrijfskunde op de universiteit en een afgeronde hbo-opleiding SPECO (Commerciële Economie en Sportmarketing), zocht Rick nog meer verdieping. Hij deed een premaster en uiteindelijk een master Strategisch Management. Tijdens al zijn studies was hij op zoek naar iets waar hij enthousiast van werd. Dat vond hij tijdens zijn master, waar hij één vak kreeg met data. Heel basic, werken met Excel en Stata om de gegevens vervolgens te visualiseren. Maar genoeg om zijn interesse te wekken.

Hij besefte zich dat een datagerichte functie wat meer kennis en skills vragen dan één vak dat hij gevolgd had, dus ging hij op zoek naar een traineeship in de datawereld. De perfecte traineeship kon hij niet meteen vinden, totdat een van zijn eigen vrienden én 2Foqus collega Lars vertelde over het programma dat hij zelf gevolgd had. “Het mooie van het Talent Development Program bij 2Foqus is dat het geen must is dat je een datagerichte opleiding hebt gedaan. Dit zag ik bij andere bedrijven en hun traineeships wel. Bij 2Foqus moet je vooral gedreven zijn om met data aan de slag te gaan en écht willen leren. Heb je dat, dan kun je hier zeker de slag.”

Aan de slag bij 2Foqus

Ook nu Rick midden in het programma zit, weet hij dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. “Bij 2Foqus wordt er echt een jaar uitgetrokken voor je. Waarin je kunt leren, trainingen krijgt, gesprekken voert en langzaamaan bij klanten wordt neergezet. Het is fijn dat je de tijd krijgt om een basis te leggen waarmee je écht aan de slag kunt gaan. Bij andere programma’s moet je soms al na een maand aan de slag bij klanten, maar dat zou voor mij niet goed voelen. Naar mijn idee heb je dan nog niet genoeg kennis en ervaring om dat te doen. Nu word je rustig bij klanten gebracht. Eerst met een andere consultant mee en kijk je naar wat hij of zij doet. Na een aantal keer ga je echt samen aan de slag en krijg je een actievere rol. Na een tijdje kun je zelfstandig aan de slag en dan heb je dus echt die goede basis gelegd.”

Wat Rick vooral leuk vindt aan de werken met data is dat klanten zien dat data uiteindelijk zo belangrijk is, dat ze erop kunnen gaan sturen. Als consultant maak je van kolommen en getallen een duidelijke grafiek waarin goed naar voren komt wat belangrijk is en waarop gestuurd kan worden, in plaats van dat je alleen naar getallen kijkt. Met zijn achtergrond in de marketing en strategie heeft Rick ook een goede kijk op wat belangrijk is bij bedrijven. “Als consultant wil ik graag werken voor de klant. Als een klant een opdracht heeft, wil ik die natuurlijk goed uitvoeren. Belangrijk is dus om van tevoren te weten wat de klant van mij verwacht, wat ik moet opleveren en natuurlijk of dit mogelijk is met de middelen die de klant heeft. Ik ga het liefst in gesprek met een klant. Door naar elkaar te luisteren, het hele verhaal te horen en het complete plaatje te kennen, hoop ik een klant supertevreden te maken of te houden.”

Een jaar binnen het Talent Development Program

Het 2Foqus Talent Development Program is verdeeld in verschillende delen. Je begint met het volgen van trainingen in Qlik of Power BI en na een maand of drie verdiep je je in het andere product. Je start met basistrainingen, dus het visualiseren. Daarna krijg je opdrachten waarin je zowel de geleerde kennis als je creativiteit kwijt kunt. Deze opdrachten worden gecontroleerd door collega’s. Vanuit de feedback die daaruit komt ga je weer verder. In de tussentijd doe je veel aan zelfstudie, bijvoorbeeld via YouTube om daarna de vervolg training (datamodelleren) en de expert training te volgen. Je leert ook over scripten en het schrijven van nieuwe functies. Eigenlijk werk je dus van training naar training, van de ene verdiepingsslag naar de andere. Daarna krijg je ook trainingen in TimeXtender, wat meer de technische achterkant van data is. Het programma is wel maatwerk. Wanneer iemand al meer technische kennis heeft, dan wordt het programma daar op aangepast.

Gedurende het hele traject krijg je ook nog communicatietrainingen. Hierbij leer je vooral hoe je een gesprek bij een klant start, wat belangrijk is om te bespreken en hoe je een gesprek eindigt. Dit doe je onder leiding van een externe communicatietrainer.

Je krijgt tijdens het hele programma een buddy toegewezen. Een collega die je helpt met alle vragen en uitdagingen die je door het programma heen hebt. Daarnaast is het mooie aan werken bij 2Foqus dat er altijd een hoop collega’s zijn die je kunnen helpen als je ergens tegenaan loopt en nemen collega’s je uit zichzelf mee naar klanten om mee te kijken. Op die manier leer je heel snel de kneepjes van het vak.

Wat maakt jou trots?

“Voor onze eigen salesafdeling heb ik een intern dashboard gemaakt. Dit dashboard is heel goed ontvangen en zelfs gepresenteerd tijdens de laatste interne kwartaalmeeting, met daarbij mooie complimenten. Het is heel leuk als je werkt zo loont.”

Team 2Foqus

Niet alleen het programma zelf, maar ook het werken bij 2Foqus bevalt Rick goed. “Mijn start hier was al heel leuk. Op dag één stond er een tas vol goodies klaar. Dat is lekker binnenkomen. Je kent nog niemand, maar je voelt je meteen heel erg gewaardeerd. Net als op complimentendag, waar we een persoonlijk kaartje thuisgestuurd kregen met daarop een compliment. Je merkt dat je onderdeel bent van een team. Dat is de kracht van 2Foqus. Iedereen staat hier ook voor elkaar klaar. Je staat er nooit alleen voor omdat er nog altijd een heel team achter staat die je kunt benaderen. Daarnaast is het ook gewoon een heel gezellig team waarin je jezelf echt kunt ontwikkelen. Plus, we doen ook hele leuke dingen. Zoals kwartaalmeetings waar het fanatisme naar boven komt rondom bijvoorbeeld de pingpongtafel.”